Plata la volum

Reciclam in Timisoara! Retim va introduce plata la volum, societatea Retim pune un accent deosebit pe acțiunile de educație civică și ecologică a tinerilor, in special. Ne indreptăm cu pași siguri către un viitor verde și cu ajutorul noii legi privind plata la volum a deseurilor.

Aprecierea eforturilor, dar și a calității serviciilor societății s-a materializat prin desemnarea drept lider național în 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 și 2017 in Topul National al firmelor, intocmit de Camera de Comerț și Industrie a României.

Serviciile firmei Retim

Acestea sunt:

  • Inchiriere containere
  • Salubrizare menajeră – Retim oferă recipiente de colectare in comodat pentru persoanele fizice și asociațiile de proprietari/locatari. Pentru persoanele juridice, există posibilitatea de inchiriere recipiente de colectare.
  • Salubrizare stradală
  • Deszăpezire
  • Colectarea deșeurilor care au rezultat din construcții și demolări
  • Colectare DEEE (deseurile de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice) – in puncte fixe de colectare dotate cu containere speciale.
  • Colectare deseuri voluminoase
  • Colectarea deseuri periculoase
  • Colectarea selectivă a ambalajelor din sticlă.

Iubim natura! Reciclam in Timisoara!

Conform unei Ordonanțe de urgență denumită „Plătești pe cât arunci”, persoanele fizice și juridice (gospodării și asociatii de proprietari) vor plăti colectarea deșeurilor in funcție de volum.  „Plătești pe cât arunci” ne duce cu gândul la plata la volum.

La momentul acesta, calculul facturii se realizează in funcție de numărul de persoane din gospodărie/apartament, cu un tarif fix per persoană și fără să țină cont de cantitatea totală colectată.

Ordonanța de Urgență 74 din 19 iulie 2018, prin care se solicită implementarea unor instrumente economice este menită să ajute România să atingă țintele de reciclare și de reducere a cantităților de deșeuri depozitate în depozite ecologice, ținte stabilite de legislația Uniunii Europene și agreate ca obiective ale României pentru anul 2020.

Plata la volum! Reciclam in Timisoara!

Vor fi introduse tarife diferențiate pentru deșeurile reziduale, gunoi menajer; plata se va face volum. Plata la volum va conduce la facturi mult mai mari sau foarte mari. Drept urmare, viziunea de economisire și reciclare merg in aceeași direcție.

Vor fi tarife diferențiate pentru deșeurile reziduale (pubela neagră) și deșeurile reciclabile (pubela sau sacul galben). Practic, 1 mc de deșeuri reziduale va costa in curând de câteva ori mai mult decât 1 mc de deșeuri reciclabile.

Ca să poți să plătești cât mai puțin pentru factura de salubrizare cu plata la volum va trebui să generezi cât mai puține deseuri și să respecți regulile de colectare selectivă, reducând totodată volumul colectat.

 

Ce spune Retim despre plata la volum

„…Opinia noastră este că marea majoritate a cetățenilor vor înțelege obiectivele, adică să nu aruncăm alte deseuri in pubela, să aruncăm deseurile reciclabile la locul lor și atunci ne atingem aceste două obiective, adică reducerea gradului de depozitare și creșterea gradului de reciclare. Acestea sunt obiectivele față de care, dacă nu ne facem treaba, vom suferi niște penalități foarte mari. Pentru aceia dintre noi care nu înțeleg lucrul asta… și acum, fără să avem, plata la volum, avem un fenomen, din păcate mult prea pregnant, de abandonare a deseurilor…” a spus directorul general de marketing al RETIM, Dan Pascu.

 

Cum se face o reciclare corectă?

SACUL GALBEN/PUBELA GALBENĂ

Pune toate deșeurile reciclabile in pubela sau sacul galben. Consideră că orice ambalaj este reciclabil, deci toate ambalajele din plastic, metal și carton vor intra aici. De asemenea, cartoanele, maculatura, ziarele și revistele vor fi depozitate tot in recipientele galbene. Strivește deșeurile reciclabile pentru a le reduce volumul.

Ambalajele de sticlă/geam se pun in  CLOPOTELE VERZI!

Doar așa pot fi reciclate! Aruncă orice ambalaj de sticlă in clopotul verde! Este interzisă depozitarea acestora în sacul sau pubela galbenă. Cioburile de sticlă contaminează deșeurile reciclabile! Din pubela neagră, sticla nu mai poate fi recuperată și nici reciclată!

Cetățenii sunt rugați să curețe orice urme de resturi alimentare din sticle și borcane înainte de a le pune in containere. Sticla spartă de la geamuri nu se aruncă in clopotul verde.

PUBELA NEAGRA

FOLOSEȘTE PUBELA NEAGRA DOAR PENTRU DESEURI REZIDUALE: ECONOMISEȘTI SPATIU ȘI RESPECȚI LEGEA!

Plata la volum este în beneficiul nostru, dar și al naturii.

Evită să cumperi alimentele pe care nu le consumi sau cantități mari de alimente. Nu încurajați consumerismul!

Astfel vei evita să le arunci și o să economisești mai mulți bani. Județul Timis face în acest fel pași mici și siguri către o civilizație mai bună!

Nu abandonați gunoi de nici o formă pe spațiile publice sau lângă pubele. Până și valoarea amenzilor pentru nerespectarea legii a crescut la inceputul anului 2020.

Amenzile sunt la această dată intre 3.000 lei și 6.000 lei pentru persoanele fizice și intre 20.000 lei și 40.000 lei pentru persoanele juridice.

Pentru mai multe informatii legate de acest subiect va rugam vizitati situl: https://retim.ro/platalavolum

 

Va recomandam sa cititi si despre  Atributii administrator asociatie proprietari, cenzor si presedinte de bloc