Restantierii la intretinere nu trebuie sa se culce pe o ureche nici macar o secunda. Legea este destul de dura in ceea ce priveste neplata cotelor de intretinere la asociatiile de proprietari. Informeaza-te si actioneaza repede!

Se spune legea despre restantierii la intretinere?

Legea nr.196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, publicata in iulie 2017, in Monitorul Oficial si care a intrat in vigoare pe 28 septembrie 2018 aduce modificari importante si are impact asupra multor asociatii de proprietari.

Conform acestei legi, una dintre cele mai periculoase si controversate norme este cea cu privire de restantieri. Presedintele sau administratorul asociatiei de proprietari are obligatia solicitarii notarii in cartea funciara a debitelor mai vechi de 3 luni si care depasesc valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Acest act normativ permite asociatiilor de proprietari sa puna penalitati pe sumele restante la intretinere. Acestea nu trebuie sa depaseasca 0,2% pentru fiecare zi de intarziere. Penalitatile curg dupa o luna de la termenul scadent pentru plata si nu pot depasi suma la care s-au aplicat.

„Administratorul este obligat sa notifice, in scris, proprietarul care are plati restante la cheltuielile comune ale imobilului, asupra datoriilor. Si sa instiinteze presedintele si comitetul executiv al asociatiei de proprietari despre restante“, este scris in lege.

Restantierii la intretinere se pot trezi cu apartamentul ipotecat

Daca datoriile nu se achita in cel mult 60 de zile de la termenul scadent, presedintele asociatiei de proprietari poate actiona in instanta proprietarul. Totodata, asociatia de proprietari poate pune ipoteca legala asupra apartamentelor. Chiar si un privilegiu asupra lucrurilor din apartament, pentru suma restanta la intretinere.

Ipoteca imobiliara se va inscrie in cartea funciara la cererea presedintelui asociatiei de proprietari. Acest lucru se face pe baza extraselor din ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata, numai dupa ce trec doua luni de la scadenta.

„Ipoteca imobiliara legala se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate“, este scris in lege.

Presedintele asociatiei de proprietari are obligatia radierii ipotecii imobiliare, legale. Acest lucru se face in termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorata a fost platita de proprietar. Pentru a afla ce alte atributii are presedintele click aici.

Daca esti restantier la intretinere, e bine de stiut ca…

In primul rand, daca esti restantier la cotele de intretinere, cel mai important este sa achiti consumul. Tu ai consumat si, tot tu ai beneficiat. Nici un alt vecin nu are obligatia de a sustine consumul altcuiva.

Neplata cotelor de intretinere NU inseamna contestarea lor. Nici o lege nu spune faptul ca neachitarea cotei de intretinere este asimilata sau egala contestarii listei de plata.

Restantierii la intretinere sa isi reorganizeze cheltuielile

Restantierii la intretinere sa isi reorganizeze cheltuielile

Restantier pentru neplata cotelor de intretinere din motive deosebite?

Pot exista motive deosebite pentru a ramane dator la intretinere precum: imposbilitate medicala de a te intretine, necaz in familie, plecat din tara, fara loc de munca etc.

Este indicat sa realizati o cerere catre asociatia de proprietari. Scrieti faptul ca sunteti intr-o situatie delicata si ca doriti/solicitati plata esalonata a sumei pe care o ai de plata.

Un astfel pas este important! Pentru ca aratati buna credinta si achitati o parte cat de mica din cota de intretinere. Pe de alta parte, daca exista un presedinte care nu intelege ce inseamna empatia si intelegere fara de semeni. In fata instantei veti putea solicita, probabil si obtine, esalonarea datoriilor, daca se va ajunge acolo. Noi speram ca nu.

Daca a intervenit jena de a va adresa presedintelui si de a spune despre perioada mai grea, faceti o adresa catre asociatia de proprietari, act in care sa cereti efectiv esalonarea sumelor datorate. In situatia in care asociatia prin presedinte (si acordul comitetului) sunt de acord cu esalonarea, se incheie o esalonare de plata.

Grija mare: chiar daca acea esalonare va fi incheiata, aceasta va fi valabila cat timp respecti intelegerea si iti achiti la timp si integral intretinerea lunara curenta.

Ce au de facut restantierii la intretinere daca li se refuza incasarea?

Sunt situatii in care presedintele si/sau administratorul refuza incasarea sumelor.
Solicitati in scris numarul contului bancar. In termen de 5 zile ar trebui sa il afișeze la avizier. Nu uitati contul bancar este obligatoriu conform Legii nr 196/2018. Pentru mai detalii, click aici.

Va sfatuim sa va creati economii pentru zile negre in zile albe. O plasa de siguranta financiara va fi un aliat nepretuit.

Informatiile publicate de elgia.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.