Rampa de beton

Aceste rampe pentru persoane cu dizabilitati necesare la intrarea in majoritatea scarilor de bloc trebuie sa indeplineasca anumite criterii in privinta inclinarii, latimii, accesului celorlalte persoane etc. Dar nu este imposibil de montat sau construit, mai ales cand exista intelegere si compasiune, mai ales ca pretul va fi unul mic per cota parte.

Nu exista in lege obligativitate pentru asociatiile de proprietari sa construiasca o rampa pentru persoanele cu handicap.
Aceasta obligativitate o au autoritatile si institutiile publice, dar si alte firme care au legatura cu publicul, cum sunt spitale, magazine, farmacii etc.

Care este legea in acest moment privind construirea de rampe pentru persoane cu dizabilitati, pentru acces in scari de bloc?

LEGE Nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
ART. 62
(1) Cladirile de utilitate publica, caile de acces, cladirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport in comun si statiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru calatori si peroanele principalelor statii, spatiile de parcare, strazile si drumurile publice, telefoanele publice, mediul informational si comunicational vor fi adaptate conform prevederilor legale in domeniu, astfel incat sa permita accesul neingradit al persoanelor cu handicap.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere in data 5 iunie 2019.

Potrivit proiectului, schimbarea destinatiei proprietatii comune va fi permisa, in conformitate cu legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. In acest sens, asociatia de locatari sau de proprietari va fi obligata sa construiasca o rampa de acces la intrarea in bloc pentru persoanele cu handicap care au nevoie o astfel de rampa.

Rampe pentru persoane cu dizabilitati, metalice, exterior-interior

Rampe pentru persoane cu dizabilitati, metalice, exterior-interior

Cu ce fonduri se vor monta/construi, conform legii, rampe pentru persoane cu handicap, pentru acces in scari de bloc?

Amenajarea de rampe de acces pentru persoanele cu handicap se va putea face cu raspunsul motivat al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care sunt vecini pe plan orizontal si vertical, spatiul comun din imobil/condominiu supus amenajarii. In termen de 30 de zile de la introducerea cererii, comitetul executiv se va obliga sa ofere un raspuns motivat. Depasirea acestui termen va fi egala cu aprobarea tacita a cererii.

Ce putem face in acest moment referitor la montare/construire rampe pentru persoane cu dizabilitati pentru acces in scari de bloc?

Se poate discuta cu presedintele si cei din comitetul executiv al asociatiei si se va observa ce pozitie au in privinta rampei.
Ulterior puteti o solicitare scrisa conducerii asociatiei despre construirea unei rampe pentru accesul persoanelor in carucior.

Costurile se vor repartiza pe cota parte indiviza. In functie de dimensiunile rampei costurile pot ajunge intre 300-1000 lei. Poate parea o suma mare, dar repartizand cota parte, suma va fi mai mica si, de ce mai multe ori, nesemnificativa. Varianta din beton rezoneaza cu un buget mai redus!

Rampa de beton

Rampa de beton

Cum sa reusiti sa primiti aprobare pentru rampe pentru persoane cu dizabilitati, pentru acces in scari de bloc in acest moment?

Purtati o discutie cu vecinii dvs pentru aprobarea construirii rampei.
Cereti oferte de pret la prestatori.
Apoi faceti un tabel cu care sa mergeti la vecini si sa obtineti acordul construirii rampei. Daca veti obtineti 50%+1 nici presedintele sau ceilalti proprietari care nu ar fi de acord nu vor avea ce sa mai comenteze.

Folositi-va de aceste avantaje mentionate mai jos si evident, de ofertele primite, care cu siguranta vor fi in suma mica. O data facuta rampa, o vor folosi toti ceilalti pentru:

-troller;
-carucioare pentru copii;
-carucioare pentru piata/cumparaturi;
-biciclete;
-transportul din casa pana la ambulanta cu caruciorul, in cazul unei imbolnaviri;
-targa salvarii;
-chiar si celor de la transport mobila sau electrocasnice grele, le va fi de folos. (Ei folosesc acel carucior denumit liza);
-pe acea rampa urca si coboara copiii care abia invata sa mearga.

!!! La fel de important este si deblocarea usii de la lift la etajul 1. Sunt multe blocuri care au aceasta usa blocata.

Explicati comunitatii din bloc ca la inceput poate parea o excentritate, insa cu timpul o vor folosi cu totii.

Cum facem montajul sau construcția rampelor pentru persoane cu dizabilitati necesare accesului in scari de bloc ?

Nu aveti nevoie de cine stie ce proiect tehnic. Se poate apela si la o firma specializata in confectii metalice pentru construire.

Rampa poate sa fie construita si din beton. Rampa din beton este varianta cea mai ieftina! Aici ar fi necesara obtinerea autorizatiei de construire de la primarie care implica hartii multe…

Inainte de construit rampe pentru persoane cu dizabilitati, locatarii au decis pe care parte, stanga sau dreapta

Inainte de construit rampe pentru persoane cu dizabilitati, locatarii au decis pe care parte, stanga sau dreapta

Rampe pentru persoane cu dizabilitati, din beton, ieftin, dar util

Rampe pentru persoane cu dizabilitati, din beton, ieftin, dar util

De regula ,la nivelul imobilelor de locuit in comun se executa rampe de acces in functie de conditiile la fata locului, cu intelegere si cu compasiune pentru persoanele aflate in suferinta. In rare cazuri existand toate avizele legal prevazute.

Exista nelamuriri in ceea ce priveste camera video in scara ta de bloc? Click aici pentru a afla detalii.