Mastile de protectie devin obligatorii in Timisoara

Mastile de protectie devin obligatorii in Timisoara incepand cu 25 aprilie 2020, in spatii inchise, dar si in mijloacele de transport in comun.
Aceasta obligativitate a aparut ca urmare a dorintei mari de a se reduce si mai mult numarul celor care se infecteaza si numarul decedatilor.
Din fericire, in capitala Banatului numarul celor mentionati anterior este in scadere. Acest fapt ne determina inca o data sa ii felicitam pe cei din prima linie. Dar si pe cei care respecta indemnul de a sta acasa si de a iesi din casa doar pentru urgente.

Mastile de protectie devin obligatorii in Timisoara

Iata cateva mentiuni care au fost aduse la cunostinta:

1. Purtarea mastilor de protectie nu este obligatorie in spatii deschise si nici in spatii inchise in care nu exista relatii cu publicul.
2. Se pare ca aceasta lege a fost abrogata pentru ca cetatenii Timisoarei sa poata reveni cat mai curand la viata obisnuita de dinainte de aceasta pandemie.
3. Pe post de masca, pot fi folosite inclusiv esarfe, asa cum au spus specialistii de la nivel national. Ideea este sa existe un filtru intre atmosfera si aparatul respirator – nasul si gura.
4. Vor exista 3 zile de gratie, 22, 23, 24 aprilie, deci, nu se vor da amenzi imediat. Cetatenii vor fi atentionati verbal.
5. “Nerespectarea hotararii Consiliului Local pentru Situatii de Urgenta se sanctioneaza conform Legii 61/1991. Cu amenda cuprinsa intre 500 si 1500 de lei, platibila la jumatatea cuantumului minim, in conditiile legii”, anunta primaria Timisoara.

Mastile de protectie devin obligatorii in Timisoara

Mastile de protectie devin obligatorii in Timisoara

Lipsa mastilor de protectie si pretul lor

Dincolo de faptul ca mastile de protectie si manusile au un pret mai mare fata de pretul initial, aceste produse lipsesc adesea din farmacii si din spatiul online.
Pentru ca a aparut aceasta obligativitate, exista sansa ca pretul acestor produse sa ajunga sa fie egal cu pretul unui bun de lux.
De aceea, a fost solicitat Guvernului plafonarea pretului mastilor de protectie anti-coronavirus la pretul din ultima luna a anului 2019, pe perioada starii de urgenta.

Lipsa manusilor de pe piata le-a scos de pe lista obligatorie

“Daca se va constata ca este dificil sa se procure manusi, se va reveni asupra deciziei. Dar aceste hotarari sunt adoptate tocmai pentru protejarea populatiei”, spune primarul Timisoarei.
Iata ca asa s-a intamplat. Pana mai ieri si manusile erau obligatorii. Scopul era de a nu mai atinge direct cu pielea zonele des atinse de alte persoane. Mai ales de cei care sunt purtatori ai acestui virus COVID-19, dar nu prezinta simptome.
A fost eliminata obligativitatea ca locuitorii din Timisoara sa poarte manusi de protectie. Motvul a fost ca produsul nu se gaseste pe piata in cantitati suficiente.

Mastile de protectie devin obligatorii in Timisoara

Mastile de protectie devin obligatorii in Timisoara

Preventia este buna. Mastile de protectie devin obligatorii in Timisoara

Pana acum in judetul Timis era obligatorie purtarea de masti de protectie in spatiile publice in Buzias, Faget si Lugoj, precum si in localitatile apartinatoare.

„Dragi romani,
Dupa 15 mai, toata lumea va fi obligata sa poarte masti de protectie in spatiile publice inchise si atunci cand folosim transportul public in comun. Tot dupa 15 mai, vom renunta la restrictiile privind libertatea de miscare individuala. Astfel, vom putea sa ne deplasam in spatii publice fara sa declaram in prealabil unde si de ce mergem. Evident, pentru protectia generala a populatiei si pentru protectia individuala, multe masuri vor ramane in continuare in vigoare si dupa aceasta data, precum interdictiile pentru adunari si manifestari publice. Pana cand se epuizeaza actuala stare de urgenta, toate restrictiile actuale raman in vigoare! Pana la 15 mai, stati acasa!” ne informeaza presedintele Klaus Iohannis.

Inca exista decese, inca exista persoane care incalca legile…
Printre altele, noi sa nu uitam sa ne spalam cat mai des pe maini cu apa calda si sapun, sa pastram distanta recomandata intre oameni si #stamacasa.

Informatiile publicate de elgia.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.