Tocmai ati cumparat un imobil construit recent si necesita infiintare asociatie proprietari in bloc nou? E bine de stiut ca… Exista in vigoare o lege a asociatiilor de proprietari, lege care stabileste o serie de reglementari si pentru dezvoltatorii imobiliari sau cei care detin ansambluri rezidentiale. De aceea, prezentam in acest articol cele mai importante dintre aceste prevederi.

Legea 196/2018 privind infiintare asociatie de proprietari in bloc nou

Din 28 septembrie 2018, cadrul legislativ al asociatiilor de proprietari a fost modificat, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor. Acest act normativ reglementeaza toate aspectele legate de infiintarea asociatiilor de proprietari si chiriasi, de folosirea, modificarea sau intretinerea locuintei, stabileste normele de convietuire in bloc si altele.

Pe langa cele mentionate mai sus, Legea nr. 196/2018 mai stabileste si o serie de reglementari pentru cei ce dezvolta sau detin ansambluri rezidentiale. Unele dintre aceste reglementari vizeaza modul in care se pot infiinta asociatiile de proprietari in ansambluri rezidentiale, care sunt obligatiile dezvoltatorilor imobiliari si ce categorii de dezvoltatori trebuie sa respecte aceste obligatii.

Infiintare asociatie proprietari in bloc nou este obligatorie

Infiintare asociatie proprietari in bloc nou este obligatorie

Obligatiile dezvoltatorilor imobiliari privind infiintare asociatie proprietari in bloc

1. Obligatiile impuse de noua lege a asociatiilor dezvoltatorilor imobiliari si proprietarilor ansamblurilor rezidentiale. O prima obligatie a dezvoltatorilor este de a-i informa pe cei care cumpara apartamente in ansamblurile construite de ei cu privire la necesitatea constituirii unei asociatii de proprietari. Tot noua lege a proprietarilor stabileste o alta obligatie pe care o au dezvoltatorii, si anume obligatia acestora de a furniza servicii de utilitati publice pentru absolut toti locatarii ansamblului rezidential.

2. Exista anumite categorii de dezvoltatori imobiliari care nu trebuie sa respecte obligatiile impuse de noua legislatie privind asociatiile. Dezvoltatorii persoane fizice nu trebuie sa respecte obligatii despre cele de mai sus.

3. Dezvoltatorii imobiliari trebuie sa asigure tuturor proprietarilor de locuinte din ansamblul rezidential toate conditiile pentru ca acestia sa se organizeze in asociatii, chiar daca ansamblul rezidential contine un singur bloc.

4. Totodata, Legea nr. 196/2018 stabileste si modul in care se pot contracta si factura serviciile de utilitati publice in ansamblurile rezidentiale. Pe langa toate obligatiile mentionate anterior pe care trebuie sa le respecte dezvoltatorii, actul normativ prevede si modul in care se pot incheia contractele cu furnizorii de utilitati. Astfel, utilizator poate fi, in functie de modul in care a fost realizat bransamentul utilitatilor, proprietarul ansamblului rezidential, asociatia de proprietari sau chiar proprietarii apartamentelor.

Cateva clarificari legat infiintare asociatie proprietari in bloc nou in Timisoara

Daca veti apela la o firma de infiintare asociatii de proprietari de bloc, trebuie sa stiti ca ei va pot ajuta cu toata procedura plus „bonusul” de mai jos:

1) Va realiza transferul contractul AquaTim , Enel etc., de la Dezvoltator la Asociatia de Proprietari, indeplinind toate formalitatile necesare in acest sens.

2) Va negocia in interesul asociatiei de proprietari a contractelor cu furnizorii de diverse bunuri, instalatii sanitare, instalatii electrice, prestatorii de servicii (pentru evacuarea deseurilor menajere, curatenie, vidanjare, etc.)

Retim solicita pentru contractul de salubrizare urmatoarele informatii:

• Cerere incheiere contract;
• Actul de infiintare a asociatiei de proprietari;
• Copia procesului verbal al adunarii generale de numire a administratorului (numai la asociatiile fara cod fiscal si act de infiintare);
• Copie cod fiscal;
• Imputernicire pentru persoana care vine sa incheie contractul (numai daca nu vine presedintele), cu datele de identificare din buletin (serie si nr. CI si CNP);
• Copie dupa listele de cheltuieli de intretinere pe ultimele 3 luni, semnate de cenzor si presedinte;
• Stampila asociatiei de proprietari.

Infiintare asociatie proprietari in bloc nou este obligatorie

Avantajele de infiintare asociatie de proprietari in bloc nou

Asociatia de proprietari este de fapt o obligatie a proprietarilor. Vine insotita cu cateva avantaje pe care e bine sa le aveti in vedere.

Acestea se refera la:
• Scutire de plata la TVA pentru activitati pe care le desfasoara asociatia;
• Scutire de impozit pe venit;
• Calitate de persoana juridica;
• Scutire de plata judiciara de timbru;
• Posibilitate de a negocia contractele de furnizare a serviciilor publice;
• Sistem propriu de penalizari;
• Posibilitate de a initia afaceri comune cu proprietarii, chiar si de a obtine in numele asociatiei fonduri nerambursabile;
• Contorizari de consum apa, gaze etc.;
• Posibilitatea de a concesiona sau inchiria spatiile comune.

Pentru ca sunteti la inceput de drum, va sfatuim sa cititi si articolul despre curatenie in scarile de bloc click aici.