Fondul de rulment este foarte important

Fondul de rulment este planul de rezerva al unei asociatii de proprietari. Asociatiile de proprietari care si-au stabilit si adunat un fond de rulment suficient, vor trece cu succes peste perioade mai dificile, indiferent de motiv.

Fondul de rulment- definitie si constituire

Definitie: este o plata anticipata pe care orice proprietar de locuinta, o va depune la Asociatia de Proprietari de care apartine, in vederea platilor catre furnizori.

Art. 72. – (1) In scopul asigurarii sumelor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari este obligata sa stabileasca cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociatii de proprietari echivalente ca marime.

Fondul de rulment si utilitatea lui

Acest fond de rulment constituit se utilizeaza doar pentru plata facturilor curente, aferente consumului lunii anterioare. Dupa plata facturilor curente, fondul de rulment se va reintregi lunar prin incasarea cotelor de contributie afisate pe lista de plata a lunii in curs. Se va avea ca referinta de calcul aceste facturi curente, corespunzatoare consumurilor lunii anterioare.
Utilitatea fondului de rulment si stabilirea corecta a acestuia, isi va arata roadele in perioade financiare dificile.

Fondul de rulment este foarte important

Fondul de rulment este foarte important

Fondul de rulment si importanta lui

Fondul este prezent in activitatile asociatiilor de proprietari. Acest fond este foarte important. Cu ajutorul lui functioneaza asociatia. Acest fond este legatura dintre prestatori si furnizori pentru serviciile de care asociatia beneficiaza.

Este necesar sa fie acordata o mare atentie asupra modului in care este constituit. Dimensionarea sa se va face astfel incat sa fie suficient pentru toate activitatile necesare. Dar si pentru toate situatiile neprevazute.
Este obligatoriu conform legii. Este stabilit prin adunare generala si trebuie mentionat faptul ca din fondul de rulment nu se vor plati reparatii.

Veniturile si cheltuielile asociatiei de proprietari potrivit Legii 196/2018

Art. 72

(2) Fondul de rulment se depune in contul curent al asociatiei de proprietari, mentionat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
(4) Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.
(5) Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.

Art. 71

(5) In termen de 5 zile de la incetarea contractului de administrare, administratorul este obligat sa prezinte, in conditiile prevazute la art. 69 alin. (1), presedintelui asociatiei de proprietari si cenzorului/comisiei de cenzori contabilitatea fondului de reparatii, a fondului de rulment si sa o transfere noului administrator.

Nu schimbati destinatia fondului de reparatii si a fondului de rulment

Fondul de reparatii este destinat repararii si imbunatatirii proprietatii comune. Cel de rulment este destinat asigurarii sumelor necesare pentru platile curente.

Neluarea masurilor in scopul constituirii fondului de reparatii sau a celui de rulment se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Utilizarea in alte scopuri a banilor adunati in aceste fonduri se sanctioneaza cu amenda intre 4.000 si 9.000 de lei. (potrivit Legii nr. 196/2018)

Registrul pentru evidenta fondului de rulment

O data incasat, se restituie numai la transmiterea dreptului de proprietate. (după ce se face contract de înstrăinare al apartamentului)

In termen de cinci zile de la incetarea contractului de administrare, administratorul este obligat sa prezinte presedintelui asociatiei de proprietari si cenzorului/comisiei de cenzori contabilitatea fondului de reparatii si a fondului de rulment si sa o transfere noului administrator.

Model de registru de evidenta a fondului de rulment

Model de registru de evidenta a fondului de rulment

Acest document nu circula fiind document de inregistrare contabila.

Se arhiveaza la administratia asociatiei de proprietari.

Se intocmeste intr-un singur exemplar.

Faceti lucrurile astfel incat sa fiti in siguranta tot cei implicati la nivelul asociatiei, atat administratie cat si proprietari.

Va recomandam sa cititi despre faptul ca proprietarii au si obligatii, nu doar drepturi. Click aici.

Informatiile publicate de elgia.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.